Home
  Pretplata
Pčela i med
  Kontakt
O nama
  U prodaji
  Marketing
     
     
     
   

A R H I V A
 
     
  

''Otvoreni krug''
Duhovni i zdravi!
''Skup pod nazivom ''Holistička koncepcija zdravlja'' koji je zakazan početkom jula u Crkvi sv. Ante u Sarajevu, okupio je brojne praktičare (inženjere, doktore, psihologe) iz različitih oblasti alternativne medicine: homeopatije, kinezologije, akupunkture, masaže, reiki-terapije, kristaloterapije itd. Pa iako su učesnici ovog skupa, kroz brojna izlaganja i razmjenu iskustava, ukazali na mogućnosti i potencijal brojnih energetskih tehnika (koje polaze od teze da se ''intervencijom'' na nivou duha liječe poremećaji na nivou fiziologije), čini se da u pozadini stvaranja pokreta duhovnih iscjelitelja, ipak, stoji pitanje: kako odvojiti kukolj od žita? Ili, kako se odbraniti od brojnih šarlatana koji od ozbiljnih, naučno potkrijepljenih duhovnih metoda liječenja prave ''cirkus'' čija je jedina svrha- la(h)ka zarada, bez mnogo truda i pameti!?

Bioenergetičar Šaban Ćurovac
Pomoć u liječenju
''Cijenjeni gospodine Ćurovac! Ovim putem želim da se zahvalim još jednom na pomoći koju ste pružili mojoj kćerki Ani. U vrijeme kada smo supruga i ja zajedno sa doktorima u bolnici Tulln gledali u njezino gotovo nepokretno tijelo, Vi ste se pojavili i kao u nekoj 'igri' vratili joj živost. Nakon svega što su doktori rekli i postavili dijagnozu, supruzi i meni nije ostalo nimalo nade u uspješnost liječenja, pogotovo kada su doktori u bolnici rekli da oni nisu sigurni u postavljenu dijagnozu. Vašom pojavom i optimizmom Vi ste nam vratili nadu u uspješnost liječenja na način koji mnogi ljudi ne razumiju…''

U potrazi za ''tradicionalnom'' Afrikom
H i m b e
U Himba ženama iz sjeverozapadne Namibije, čija se tijela sjaje od masnoće maslaca, a crvene od premazanog pigmenta, turisti traže ''tradicionalnu'' Afriku. Međutim, mali Himba narod (koji je stekao nezavisnost 1990. godine) izložen je brzim promjenama koje se sastoje u sljedećem: većina žena je još uvijek obnažena- ali sada imaju pravo glasa, šalju djecu u školu, bogatstvo broje u gotovom novcu i broju grla stoke, a istraživače privlače sve popularnijim načinom liječenja...

Iz duhovne prakse…
Rađanje Lingama
Interesantno je to, kad počnu puhati vjetrovi sudbine i krenu sa transformacijom vašeg cjelokupnog bića, onda povratka nema… Već sa prvim spiritualnim iskustvom i prvim osjećajem podizanja kundalinija (božanske, životne energije čovjeka koja leži uspavana u dnu kralježnice) javila se glad za spoznajom Sebe, tj. spoznajom Boga u sebi. Sve je to dovelo do priče o iskustvu koje želim da podijelim sa vama, čitaocima ''N. Arke''.

Aromaterapija
Mirisni darovi prirode
Kroz hiljadugodišnju tradiciju koja obuhvata dragocjeno znanje drevnih civilizacija (kao što su Kina, Egipat, Indija, Arabija i Grčka), eterična ulja dobivena destilacijom iz biljaka, služe liječenju najšireg spektra psihofizičkih obo-ljenja. Međutim, sve do zvaničnog ''priznanja'' vrijednosti aromaterapije, kao dopune liječenju, u svijetu se nije znalo na koji način mirisni darovi prirode mogu pomoći u iscjeljenju i oplemenjivanju tijela i duha. Kroz nekoliko nastavaka ovog feljtona, saznaćete odgovore na sljedeća pitanja: kako je započela prerada ekstrakata biljaka, koji su metodi proizvodnje, kakva su svojstva (djelovanje, indikacije i primjena) najvažnijih etričnih ulja sa mirisom, na koji način se oni koriste kroz kupke, masažu, inhalacije, lokalno utrljavanje, ličnu kozmetiku i saune?

Dokazi o štetnosti mikrotalasa
Radijacija iz rerne
Deset razloga da bacite svoju mikrovalnu
1). Svakodnevno konzumiranje hrane iz mikrotalasnih pećnica uzrokuje dugoročna - trajna - oštećenja mozga, time što dovodi do "kratkog spoja" kod moždanih električnih impulsa Šde-polariziranje ili de-magnetiziranje moždanog tkivaĆ.
2). Ljudski metabolizam ne može obraditi nepoznate nus-proizvode koji se stvaraju u hrani pripremljenoj mikrotalasima.
3). Proizvodnja muških i ženskih hormona opada i/ili se mijenja usljed kontinuiranog unošenja ovakve hrane.
4). Posljedice djelovanja nus-proizvoda ovakve hrane na ljudski organizam su dugoročne ili trajne.
5). Minerali, vitamini i ostali nutrienti su bitno reducirani ili im se mijenja sastav, tako da ih tijelo ne može primiti ili ih prima u maloj mjeri, ili apsorbuje ove izmijenjene komponente koje metabolizam ne može razložiti.
6). Minerali iz povrća se mijenjaju u kancerogene slobodne radikale.
7). Hrana spremljena mikrotalasima uzrokuje stomačne i crijevne tumore. Ovo može objasniti povišenu stopu pojave raka debelog crijeva u Americi.
8). Duže konzumiranje ovakve hrane dovodi do razvoja kanceroznih ćelija u krvi.
9). Usljed izmjena u limfnim žlijezdama i krvnom serumu, dolazi do opadanja imuniteta.
10). Uzrokuje gubitak pamćenja i sposobnosti koncentracije, emocionalnu nestabilnost i opadanje inteligencije.

Osvrt na film - “The Day After Tomorrow”
Dan poslije sutra
Fantastični filmovi katastrofe dozvoljavaju nam da učestvujemo u fantaziji proživljavanja nečije smrti, i više, smrti gradova, razaranja samog čovječanstva. U "Danu poslije sutra" mračne sjenke su nestale, a one preživjele ne pružaju nam ni tračak neophodnog i upozoravajućeg užasa. Naprotiv, idila je termin koji mnogo bolje odgovara. Stoga, savjet je da ostanete kući i prelistate neki naučni žurnal, jer "Dan poslije sutra" uspio jedino je opravdati svoju žanrovsku etiketu - film potpune katastrofe.