Home
  Pretplata
Nova Arka
  Kontakt
O nama
  U prodaji
  Marketing
     
     
     
   

A R H I V A
 
     
  

Period mirovanja
Zimovanje pčela
Svima je dobro poznato da pčelarska godina počinje u avgustu kada većina pčelara pokušava stimulativnim prihranjivanjem dobiti što veći broj mladih, takozvanih zimskih pčela koje će uspješno prezimiti i u proljeće omogućiti pravovremen i brz razvoj legla. Međutim, da li je baš tako?

Podražajno prihranjivanje
Zalihe u košnici
U zavisnosti od stepena iskorištenosti pčelinje paše zavisi koliko ćemo dobiti pčelinjih proizvoda, pa prema tome, koliko će nam pčelarenje biti rentabilno. Zato se, u cilju maksimalnog iskorištavanja paše, mora voditi računa da se pčelama stvore svi uslovi za to. Ako se pčelinjak postavi usred kompleksa medonosnog polja, to još ne znači da su pčelama obezbijeđeni svi uslovi da bi pašu maksimalno iskoristile...

O pčelarstvu pišu pčelari
Zimsko leto na košnici
U literaturi a i u praksi iz oblasti pčelarstva, i pored velikog broja naučnih istraživanja njihovih rezultata i stavova, još uvijek ima dosta otvorenih pitanja i dilema na koja je, i pored svega, teško dati konačan odgovor. Ovo iz razloga što za ponuđena rješenja u pčelarskoj literaturi i praksi ima mnogo argumenata za i protiv, jer su eksperimenti rađeni pod različitim okolnostima, a iskustva sticana u raznim uslovima. Takav slučaj je (pored ostalog) i sa zimskim letom na košnici.

Pčelarski ''događaj godine'' 2003.
Dani pčelarstva
Mnogi pčelari, čitaoci našeg lista rado se prisjećaju prošlogodišnjih “Dana pčelarstva Sarajevo 2003.” koji se, u organizaciji Društva pčelara sarajevskog kantona i pod pokroviteljstvom općine Stari Grad, desio na Trgu oslobođenja (ispred zgrade Svjetlosti) u periodu od 18. do 21. septembra. Kakva je bila protekla pčelarska godina, sa kakvim problemima su se pčelari suočavali, kakvo je sadašnje stanje a kakve perspektive u oblasti BH- pčelarstva...

Evropska iskustva…
Prodaja meda
Danas se u pčelarstvu pojavljuju novi problemi. Na prvom mjestu je trgovina medom i zaštita potrošača. S jedne strane javlja se sve veća ponuda meda iz različitih dijelova svijeta, a s druge strane naročito evropske države sve više spoznaju važnost pčelarstva. Prosto, narodski rečeno: med možemo uvoziti, a oprašivanje (ne samo voćaka i ratarskih kultura, nego oprašivanje općenito), ne možemo uvoziti. To je glavni razlog da napredne evropske države ne podupiru samo opstanak, nego i razvoj svog pčelarstva.

Pisana i nepisana pravila među pčelarima:
Pčelarski kodeks
Oduvijek su među pčelarima postojala pisana i nepisana pravila ponašanja. Na isti način postepeno se izgrađivao i odnos pčelara prema društvenoj zajednici u kojoj djeluju. Danas su pčelari zaokupljeni i brigom za zaštitu prirode, jer na taj način štite i sebe. I naravno, na prvom mjestu dolazi stalna briga za unapređivanje pčelarske proizvodnje. Ovim tekstom podsjećamo pčelare na skup pravila - pčelarski kodeks, koji pomenuta pitanja uređuje. Također, ostavljamo otvorenu mogućnost da svojim prijedlozima, primjedbama i savjetima dopunite ovaj kodeks, kako bi se što uspješnije prilagodio zahtjevima vremena u kome živimo.